Senaste inläggen

Av Erica - 5 maj 2010 14:00

Nu har jag lagt upp texten för dag åtta på skyfall Mars.

ANNONS
Av Erica - 4 maj 2010 19:24

Jag tycker att ordentliga läderskor är det absolut svåraste att få tag på för ett medeltidsinspirerat lajv. Jag har under årens lopp lyckats få tag på några par som passar och har till och med prövat på att tillverka ett par (har ännu inte gett upp tanken på att någon dag få dem färdiggjorda). Nåväl...


Det jag försöker komma fram till är att man bör ta väl hand om sina lajvskor, då dessa inte är de lättaste att ersätta (ens om man kan tillverka dem själv, mycket jobb). Jag brukar se till att smörja in mina läderskor ordentligt inför varje lajv. Jag använder rejält med läderfett som jag stryker på med mina fingrar. Då lädret är mättat drar jag av det överflödiga fettet med en ren trasa. Genom att smörja in lädret gör jag det smidigare, vilket minskr risken för att lädret spricker. Dessutom gör fettet att skorna blir mer vattentåliga. Torra fötter är ju något man gärna vill ha på ett lajv.


Efter ett lajv ser jag till att rengöra mina skor så snart som möjligt. Jag brukar använda mig av en ren, fuktig trasa och lite såpa. Galltvål och sadeltvål fungerar alldeles utmärkt. Sedan bör lädret torkas av med ytterligare en fuktig trasa, utan tvål den här gången. Efter rengöringen är det viktigt att smörja in skorna. Jag gör detta på samma sätt som innan lajvet. 


Läderfett borde gå att få tag på i skoaffärer, hos skomakare och i hästsportbutiker. Jag tror även att det ska gå att hitta läderfett av något slag i större dagligvarubutiker.


Förutom de redan nämnda åtgärderna kan man även ha i åtanke att läder inte mår bra av att exponeras av direkt solljus. Lädret torkar och bleks. Ett par skor kan man visserligen inte helt hålla borta från solljus, men man behöver ju inte lämna dem i solljuset då de inte används. Dessutom bör man hålla läderföremål borta från eld. Detta är kanske en självklarhet för vissa, men jag fick lära mig detta på mitt första lajv då jag försökte värma mina kalla, blöta skor alltför nära elden och jag får alltid då som då påminna mig själv om den här lärdomen. Försök i övrigt att alltid få dina skor torra så snart som möjligt efter det att de blivit fuktiga. Om detta inte är möjligt under lajvet så ställ dem åtminstone att torka det första du gör då du kommer hem igen.


Om man följer alla dessa råd kan man hålla liv i sina lajvskor ett längre tag. Ett par glada skor betyder ett par gladare fötter och kan även förhindra surmulenhet hos lajvaren själv. Lajv är kan dock vara mycket påfrestande tillfällen för skorna. De slits och tyvärr kan inte ens den mest nitiska omhändertagandet hålla liv i ett par lajvskor i evigheter.

ANNONS
Av Erica - 4 maj 2010 00:12

Jag har ett litet musiktips till både lajvare och andra som gillar trubadurmusik med sköna toner och texter om "relationer, liv och död, hjärta och smärta, kärlek och svek". Den trubadur jag vill tipsa om är Loke Nyberg. Han kallar sig själv för undergroundsvisans härförare. Hans musik är till stor del "modern", men han har även gjort musik med medeltida touch under sitt medeltida alias Måns Klang. Dessa musikstycken är guldkorn. Jag älskar verkligen varenda en av dessa sånger.


Måns Klang brukar eller brukade i alla fall uppträda på medeltidsveckan och på medeltidsanknytna sammanhang. Loke Nyberg åker runt och sjunger sin repertoar på olika festivaler i Sverige. 25:e juni i år är han till exempel i Umeå. :)


Här nedan några smakprov på Måns Klang repertoar.
Av Erica - 3 maj 2010 20:20

Ja, rubriken säger egentligen allt det här inläggen har att säga.


Har skapat en kategori för uppdateringar, så att jag kan meddela om dessa för mina pågående krökikor i då-tid utan att överdriva inläggen i kategorin 'Allmänt'. Meddelar om uppdateringar utifall att det finns någon liten lajvare där ute som följer Kolgas livsöde. :)

Av Erica - 3 maj 2010 14:33

Är sjuk och det är solsken ute. Det är inte den trevligaste av kombinationer, men jag får bara försöka hålla mig sysselsat, vilket i och för sig inte brukar vara så svårt.


Hittills idag har jag jobbat lite med ett lajv som jag ska på i sommar: Sägner från Eterna - Drömmars land. Har lyckats bli övertalad av en underbart peppad vän att följa med och har själv börjat peppa lite smått. Vi ska spela en grupp underhållare så det jag har sysslat med idag är att rota fram sånger vi kan sjunga.


Eftersom jag inte har läst på om världen och bara har ett ungefärligt hum om de olika folkslagen så vet jag egentligen inte vilka sånger som passar in. Efter vad jag har förstått så finns det i alla fall ingen tro på alver, tomtar, troll, älvor, dvärgar osv bland Eternas folkslag vilket genast reducerar antalet sånger vi kan sjunga. Dessutom så blir det till att modifiera alla dessa sånger som innehåller ord som anspelar på kristendom eller benämner platser från vår värld.


I övrigt har jag märkt att de lugna, sirliga balladerna och de pluttenuttiga kärleksvisorna tillhör majoriteten av de visor jag hittills sammanställt. Jag tycker om både ballader och kärleksvisor, men för de roller vi ska spela skulle vi behöva fler "enkla" sånger, tänk dryckesvisor, nidvisor, hjältevisor, fulvisor... Då jag väl är klar med min sammanställning så hoppas jag dock på att dessas antal har ökat betydligt.


Mina källor i sångsammanställningen är främst Elorias visbok och sångsamlingen på lajvnorr (gå in via 'Visor' som finns i menyn till vänster). I övrigt försöker jag dammsuga youtube, spotify och mitt eget musikbibliotek efter passande musik. Det tar tid, men då man väl hittar ett riktigt guldkorn så känner man att det är värt det.

Av Erica - 29 april 2010 00:05

Jaaaahapp...


Vet inte riktigt vad jag ska säga om den här videon. En del av mig vill skratta hejdlöst, då den ju helt uppenbarligen är en välgjord parodi. En annan del av mig muttrar irriterat eftersom den är tillräckligt välgord för att ytterligare spä på ryktet om lajvare som underliga kufar.


När jag tänker närmare på saken så är deras paroderade sätt att tala om sina roller och om sina känslor egentligen inte alltid så långt ifrån verkligheten. Lajvare som talar om ett omtyckt lajv eller en älskad roll låter nog inte mycket annorlunda, även om vi kanske inte inser hur underligt det kan verka för utomstående.


Se videon och tyck till själva.


Av Erica - 28 april 2010 18:09

I vinter har jag tyvärr varit lite ineffektiv med mitt nålbindande. Det enda jag egentligen har åstadkommit är ett par vantar och ett par sockor. Dessa gjordes på beställning och har nu blivit sända till sin beställare. Vantarna är gjorda för att matcha mössan som jag skrev om i ett tidigare inlägg. Båda paren ä gjorda i 100 % ull och båda har ett mycket enkelt broderi i kedjestygn längst ut mot öppningen. 


Jag blev nöjd med både vantar och sockor. Nu hoppas jag bara på att de ska passa.


 

Av Erica - 4 januari 2010 20:50

Det nya året har rullat in över världen och ett nytt lajvår står för dörren. Mitt lajvår kommer att starta med en braksmäll i och med påbörjandet av den splitternya kampanjen Kaos. Innan jul lyckades jag med konststycket att snubbla in i arrangörsgruppen för lajvet och efter att ha läst alla underbara roller och i huvudet föreställt mig vilka roliga scener som kan komma att utspela sig mellan dem kan jag knappt bärga mig.


Lajvet arrangeras av Gaiaprojektet som tidigare arrangerat bland annat Vampyrkrönikan och Skyfall. Kaos utspelar sig i en framtida, utopisk värld. Det tredje världskriget har dragit förbi och ur de rykande spillrorna har en ny, stark världsstat växt fram. Freden och lyckan övervakas och upprätthålls av Fredslegionen. Det finns dock ett hot: Superhjältar! Dessa uppkomlingar slåss för rättvisa och frihet. De är efterlysta och många har redan hamnat i fredslegionärernas grymma händer.


Detta är inte kampen mellan svart och vitt, ont och gott, detta är en kamp mellan två goda ideal...


... och jag är pepp!


Läs mer om lajvet på gaiaprojektets forum.

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ En lajvares förvirrade tankar med Blogkeen
Följ En lajvares förvirrade tankar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se