Senaste inläggen

Av Erica - 11 juli 2010 16:56

Min sommar är lite underlig och annorlunda i år. Jag började lajva år 2003 och varje år sedan dess har jag deltagit i Elorias årliga storlajv, men inte i år. Orsak: Det blev inget storlajv i år. Det är inte så att föreningen inte arrangerar några lajv i sommar, tvärtom. Min förening arrar många lajv, men inget "huvudlajv", inget de satsar extra mycket på i år. Jag hade tyvärr inte möjlighet att fara på något av de lajv som arrangeras då jag vill kunna lajva en längre tid för att satsa på att fara över kvarken för det.


Min lajvsommar kommer dock inte att vara obefintlig. Med ett uteblivet storlajv i Elorias regi har jag kunnat satsa på ett svenskt lajv istället. Jag har redan skrivit att jag ska på Eterna och trots att jag lajvat en hel del i Umeå så blir Eterna en helt ny slags lajvupplevelse för mig. Ett medeltidsinspirerat sommarlajv är inget jag upplevt i Sverige förr. Det ska bli intressant att försöka hitta likheter och olikheter mellan Elorianska och svenska (eller jag borde kanske prata om norrländska?) lajv. Är nog lyckligt lottad som får pröva på så många olika slags lajvkulturer och -genrer som jag får. :)


Jag peppar Eterna sjukt mycket. Min roll är sen ungefär en vecka tillbaks helt färdigskriven och i torsdags slog vi slutligen fast exakt vilka sånger vi ska sjunga och spela inlajv. Nu gäller det bara att lära sig sångtexterna, men det lär inte bli så svårt. Jag älskar alla sångerna och särskilt dem som genom texten är kopplade till världen lajvet utspelar sig i. Dessutom har vi otroligt roligt då vi övar sångerna och jag tror absolut på ett lustfyllt lärande som det bästa sättet. Jag tror att underhållarfamiljen Oblector ska kunna ta Eterna och alla roller och spelare med storm!


Förutom Eterna, ska jag även vara med i det lilla kompislajvet Hydra, där jag spelar en cool och tuff, lettisk gangster. :) Vi är sju personer som ska träffas en gång i veckan och lajva några timmar. Det kan nog bli riktigt trevligt och spännande. Vi kommer alla att spela kriminella som har blivit anställda för att utföra olika slag av uppdrag för en mystisk uppdragsgivare. Tänk Charlie's angels, bara tvärtom. Vi är inte brottslösare utan brottsskapare. 


Utöver Eterna och Hydra så ska jag vara med och arrangera en ny omgång Kaos i Umeå i augusti/september. Ser fram emot det, men har ännu inte börjat peppa det ordentligt.


Hoppas att alla ni därute har en trevlig lajvsommar!

ANNONS
Av Erica - 6 juli 2010 22:05

En underbar mini-serie som en lajvare inte kan låta bli att flabba käken ur led åt. :D


Alla avsnitt finns här nedan: 


Och så säsong två :)

ANNONS
Av Erica - 3 juli 2010 17:51

Jag har vid ett flertal tillfällen noterat att Umeå stadsbibliotek har en fin liten samling med rollspelsböcker. Jag var på biblioteket idag, av helt andra orsaker än rollspel, men kunde ändå inte låta bli att gå förbi hyllan med rollspelsböckerna. Då jag av nyfikenhet räknade böckerna kom jag fram till att hyllan innehöll ca 180 böcker. De flesta av böckerna är handböcker, regelverk och bakgrundsböcker för rollspel, men även Hans Källs bok om Levande Rollspel fanns med i samlingen.


Jag tycker att det är fint att biblioteket har alla dessa böcker, då rollspel ju tyvärr ofta ses som en lite udda och ljusskygg hobby. På biblioteket får rollspelarnas böcker stå i en hylla och visa upp sig precis som scrapbookfantasternas, de resgladas och de hästtokigas. Dessutom är det trevligt för en fattig studerande, tillika rollspelare att inte behöva köpa alla böcker själv, utan kunna låna dem tills dess man har råd med dem.

Av Erica - 2 juli 2010 16:14

Även om jag gillar solsken och sommarpromenader så kan jag inte hålla mig borta från nål och garn. Hittills i sommar har har jag bundit två par sockor, båda beställda. Här nedan är en bild på en socka från det ena paret. (Bild på det andra paret ska jag försöka fixa fram)


Dessa blå sockor är gjorda av garn av 100% ull och har på begäran fått mycket låga skaft. Som ni ser på bilden så kan det vara svårt att fotografera sina alster i fred då man har en nyfiken och kelsjuk katt. Dessuom tycker hon att ylle och garn är två trevliga saker. :)


 


Av Erica - 12 juni 2010 20:31

Nu har jag äntligen kommit igång med läsandet av "De övergivnas armé" av Didi Örnstedt och Björn Sjöstedt. Jag har länge tängt läsa boken för att själv kunna bilda mig en uppfattning om den. Allt jag hört från andra har varit enbart hånfullt och negativt.


Boken är alltså en slags raport om rollselshobbyn och den har rykte om sig att svartmåla rollspelare och lajvare och jämställa dem med drogmissbrukare, mördare och satanister.


Det jag hittills har läst av boken har låtit mig förstå att boken tillkom i stort sett just på grund av några uppmärksammade våldsbrott där gärningsmännen råkade vara rollspelare. Än så länge måste jag dock säga att texten har varit någorlunda saklig, dock väldigt pratig och dåligt skriven. Författarna rusar från ämne till ämne och låter inte läsaren förstå riktigt vad de menar och talar om innan de fortsätter skriva om något annat. Kan inte förstå hur någon som inte är insatt från början kan få ut någon vettig information ur texten och då är ändå det jag läst hittills någon slags introduktion och förklaring till rollspelsfenomenet. Jag tror helt enkelt att författarna gapade efter för mycket. De ville förklara hela den komplexa rollspelshobbyn utan att själva egentligen vara särskilt insatta. Det känns helt enkelt som om de gapade efter före mycket och sedan misste hela stycket, hela poängen och förståelsen.


Något som jag redan har lyckats börja irritera mig på är författarnas totala brist på angivandet av informationskällor. Vid direkta citat anfer de källa, men varifrån all annan fakta och även de många vaga statistiska uppfifterna är tagna får läsaren inte veta. Boken är ju ändå skriven som en seriös raport i alla fall från författarnas sida och då kan man inte skriva att de flesta som rollspelar är pojkar och unga män utan att hänvisa till någon statistisk undersökning eller dylikt.


Jag har ännu inte kommit så långt in i boken, så vi får väl se vad jag tycker då jag väl läst klart den. Jag planerar att skriva en ordentlig recension av den då den är genomläst och sedan posta recensionen här. Har ju sommarlov nu så jag borde hinna. :) 

Av Erica - 25 maj 2010 19:53

Folk och Rackare är en folkmusikgrupp som jag fick höra talas om av en av mina goda vänner här i Umeå. Han hade en bränd CD med dem som vi lyssnade på och jag var kanske inte överdrivet imponerad till att börja med. Ju mer jag hörde av gruppen, destu mer fäste jag mig dock vid deras musik och stil.


Gruppen grundades 1970, men deras första skiva "Med rötter i medeltiden" (1974) släpptes under namnet Carin & Ulf. Namnet Folk och Rackare tog gruppen först senare. Folk och Rackare var på sin tid en av de mest inflytelserika folkmusikgrupperna och har påverkat genren även efter sin upplösning 1986. I musiken producerad av grupper så som Garmarna och Ranarim kan man tydligt höra influenserna från Folk och Rackare.


Gruppen framförde visor och ballader med folkligt och medeltida ursprung. Deras musik var framförallt traditionellt hållen, även om texter och melodier som inte ursprungligen hört ihop kunde blandas av gruppen.


Tyvärr har youtube ett väldigt litet urval av gruppens musik, men här nedan finns i alla fall en av de sånger som jag gillar. Gruppen finns även på Spotify.


Av Erica - 20 maj 2010 22:26

Kollade igenom bloggen och såg mitt inlägg om ett aktivt lajvår från maj i fjol. Blev lite sugen att göra en liknande lista nu. Året som gått sen förra maj har inte innehållit lika många lajv, men det känns som om mängden har varit precis lagom.


Såååå...

De lajv jag deltagit i de senaste tolv månaderna är följande:


Hunter cell: Virgo - Episod 1

Datum: 27.06.2009

Plats: Umeå, främst stadsdelen Ålidhem

Ett "mysterielajv" i en nutid med monster.

Deltagarna spelade monsterjägare som hastigt blivit samlade i Umeå efter det att stans tidigare Jägare mystiskt försvunnit. Mycket spännande hände redan under cellen Virgos första dag: odöda, underliga böcker, sjukhusbesök...

Lajvet var väldigt intressant och välarrangerat, om än dock lite för "iscensatt" för min smak. Förutom den första episoden så deltog jag även i två små mellan-episoderna-lajv just efter första episoden. Tyvärr har det inte blivit fler episoder sen den första.

Jag spelade den energiska Lovisa Vallervind, vars uppnosighet och framfusighet tydligen hade gett henne ett viss rykte redan innan cellens bildande. 

Information

Bilder (->fotoalmbum->2009->HC:V - Episod 1)


Ur Askan i Elden

Datum: 31.07-02.08.2009

Plats: Vitmossen, Vörå-Maxmo, Finland

Ett low-fanasy lajv med en gigantisk kulturkrock.

Tre folkslag, med varsin religion och bergfast tro möts mitt i skogen vid en gammal gård. Två av folkslagen har flytt från en förödande skogsbrand, det tredje folkslaget är på plats för att hjälpa och för att sprida sin religion förstås.

Lajvet var tokroligt och gnisslet mellan kulturerna fanns där jämt och ständigt samtidigt som de enskilda individerna hade mycket att handskas med. Någon hade förlorat nära och kära i branden, en annan sökte efter ett dyrbart föremål och en tredje blev tvungen att konfrontera gamla smärtsamma minnen.

Jag spelade den fanatiskt troende och hetlevrade prästinnan Krirchtinn tanl Ranakh, en av de godhjärtade Tharer som kommit till platsen för att hjälpa och predika.

Information

Bilder


Vampyrkrönikan. Del 2

Datum: 11-13.09.1009

Plats: Tegs församlingshem, Umeå, Sverige.

Ett intrigtätt vampyrlajv i nutid.

50 år hade gått sedan det senaste klanmötet, Mycket hade hänt i välden och inom klanen hade dess nya ledare kämpat för att hålla ordning. Nu samlades världens vampyrer än en gång för att umgås och avhandla viktiga händelser.

Lajvet var intressant och för min del både fyllt av skräck och sorg (båda på ett bra sätt, rent off). Vapen drogs, luften förgiftades med mint, pakter uppstod och bröts och klanens ledare gav frivilligt upp makten eftersom han inte kunde stå för det klanen stod för.

Jag spelade återigen hennes kejserliga höghet, Storfurstinnan Anastasia Nikolajevna Romanova av Ryssland. Denna gången hade hon flera decenniers studier inom medicin i bakfickan samt en allt mer välutvecklad siar-förmåga till sitt förfogande.

Information

Bilder: Nej...


Glow-worm day

Datum: 03.10.2009

Plats: Kvarterslokalen på Kvartsvägen, Carlshem, Umeå, Sverige

Ett lajv med skruvade karaktärer inom genren "AWESOME". :)

Den internationella lysmaskdagen firas i Göteborg. Nördar och ljusskygga fantaster samlas för att fira de små livens förträfflighet.

Under lajvets gång visade det sig att kanske inte alla på plats hade helt rent mjöl i påsen, eller var där enbart för lysmaskarnas skull. Vissa deltagare var inte ens mänskliga.

Jag spelade Emma Antti, kvinnan som startat sin egen lysmask-sekt i Tornedalen.

Information (->Kalender->2009->Glow-worm day)

Bilder (->Fotoalbum->2009->Glow-worm day)


Kaos

Datum: 23.01-31.03.2010

Plats: Världen... främst Umeå, Sverige

Ett superhjältelajv i ett framtida Big-brother samhälle.

Världen återhämtar sig ännu från det tredje världskriget. Fredslegionen har makten och hjältarna är efterlysta. Freden är ett faktum, men friheten och självständigheten är något som världen inte har plats för mera. I Umeå uppehåller sig en ovanligt stor grupp hjältar och de bekämpas outtröttligt (nåja... :P) av en lokal grupp fredslegionärer. 

Lajvet är svårt att beskriva, men jag hade otroligt roligt och då var jag ändå en av de sex arrangörerna och visste mycket om plotten och intrigerna som pågick runtom mig. Ett sådant här lajv får dock eget liv och som arrangör blir man ständigt förvånad över spelarnas idérikedom och förmåga att skapa egna intriger.  

Jag spelade hjälten Farka, en vargaktig ung kvinna med en förkärlek för skogen och för mat.

Information

Bilder: Nej...


Glow-worm day

Datum: 04.04.2010

Plats: Yrkeshögskolan Novias lokaler på kasernen i Vasa, Finland

Det populära lajvet sattes upp en gång till, den här gången med elorianer i rollerna.

Jag spelade Lysmask, en lysmask som blivit devolverad till människa och rönte ett olyckligt slut under lajvet.

Information

Bilder: Inte ännu...


Astra

Datum: 14.04.2010 ->

Plats: Umeå, Sverige

Tre besättningar med rymdpirater från år 6500 har på något underligt vis hamnat i Umeå år 2010. Nu söker alla tre febrilt efter Tristen, med vars hjälp de kan få kontroll över tid och rum och på så sätt resa tillbaks till sin egen tid (och till alla de tidpunkter då skatter hittats, gömts osv.)

Jag spelar den tankspridda, men smarta Libra Cassiaz, kusin till två av tre av de piratkaptener som finns på plats.  


Av Erica - 10 maj 2010 23:40

Ett rungande grattis till min blogg. Den har nu hunnit bli ett år gammal. :)


Kommande inlägg är mer musiktips och fler korta tips för lajvare. Dyker upp då jag har tid.

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ En lajvares förvirrade tankar med Blogkeen
Följ En lajvares förvirrade tankar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se