Alla inlägg under maj 2009

Av Erica - 18 maj 2009 10:14

Jag minns spänningen och nervositeten inför mitt första lajv. ..


Lajvet hette Frändefejden – I Krigets skugga och var av genren medeltida low-fantasy. Det annonserades ut som det första lajvet i Österbotten. Så här i efterhand tror jag att en del bordsrollspelare redan innan dess faktiskt har sysslat med aktiviteter som borde kallas lajv. Dessa har dock bara varit inom en liten sluten vänkrets. Detta lajv, Frändefejden, arrangerades av föreningen SÖU, Svenska Österbottens Ungdomsförbund och annonserades ut i deras tidning. Författarna till lajvet var en kvinna från södra Finland och en man från Sverige. Båda hade stor erfarenhet av lajv och lajvarrangerande.


Redan på våren år 2003 fick jag nys om lajvet och jag blev genast intresserad. I informationen stod det dock att åldersgränsen var 16 år. Jag var 14 då och skulle hinna fylla 15 innan lajvet. Jag gav dock inte upp hoppet. Min mamma ringde en av arrangörerna för att se om det ändå skulle fungera, men fick ett definitivt nej. Jag tyckte givetvis att detta var mycket tråkigt och det såg mörkt ut för min lajvdebut.


Då jag så gott som hade glömt hela saken med lajvet så fick jag dock ett samtal från ungdomsledaren i församlingen som jag tillhörde. Jag hade tidigare pratat med honom om rollspel och lajv och nu tyckte han att det var på tiden att vi skulle pröva på. Jag var inte svårövertalad och även om arrangörerna var svårare att övertala så gick de i alla fall med på att jag kunde komma eftersom jag skulle ha en myndig person med mig.


Sen var det dags för mig att välja roll. På lajvets hemsida fanns en mycket intressant rollista. Jag skulle gärna ha tagit någon av rollerna som alv eller något annat intressant, men på den här tiden var jag fruktansvärt blyg och dessutom inte säker på om jag skulle klara av att lajva. På grund av detta valde jag i min anmälan att spela piga. På det sättet, tänkte jag, skulle jag alltid ha något att göra, men jag kunde hålla en låg profil om jag ville. Jag skrev dessutom in i anmälan att jag gärna ville att min roll skulle vara lugn, blyg och försiktig. Rollen skulle sedan skrivas av arrangörerna.


Det fanns även en massa bakgrundsinformation om lajvvärlden på hemsidan. Denna information läste jag noga igenom gång efter gång för att verkligen kunna den. Eftersom vi ännu inte hade internet hemma så satt jag långa stunder på biblioteket under mina förberedelser.


Inte länge efter det att jag hade anmält mig hörde arragörerna av sig till mig och undrade om jag kunde tänka mig att spela en annan roll. De behövde nämligen någon som spelade hövdingens dotter. Jag kände mig lite hedrad av att bli tillfrågad, men även oroad. Jag tackade ändå ja, vilket jag så här i efterhand är glad för.  Just efter det att jag tackat ja till att ta den rollen i stället så gick jag som på nålar. Jag ångrade mig både en och två gånger, särskilt då jag insåg att det var den rollen som nämdes i stämningstexten, att det var den rollen som skulle gifta sig under lajvet! Min plan var ju att varken synas eller höras särskilt mycket…


Några veckor innan lajvet, som var i augusti hölls en workshop för lajvets deltagare. Den pågick i två dagar, men jag kunde inte delta den första dagen. Då jag kom till workshopens andra dag var jag fruktansvärt nervös. Min mamma följde med mig in och hälsade på arrangörerna. Då hon gick stod jag kvar och tittade med bultande hjärta på en grupp helt främmande människor. De var läskiga, tyckte jag och jag kände mig liten och rädd. Under dagens lopp lärde jag dock känna några av dem och jag lyckades slappna av lite grann i alla fall. Jag fick också min roll, men utan intriger och relationer. Dessa skulle komma vid ett senare tillfälle. Vad jag minns så var det inget speciellt med rollen, förutom att hon var hövdingadotter och hjälplöst kär. Jag hade dock inte sett en lajvroll tidigare och tyckte att minsta lilla detalj var oerhört intressant.


Efter allt lajvvärldspluggande och workshopande så var det bara kläderna för lajvet kvar. Som tur är så har jag en mamma som är duktig på att sy så klädestillverkningen gick snabbt och relativt smärtfritt. Min första lajvklänning gjordes i grönt och rött lakanstyg. Till detta hade jag ett förkläde i grov bomull och en stor mantel i indisk bomull. Mina krav på mig själv har nog stigit lite sen dess…


Så kom till sist själva lajvet. Återigen var jag nervös, men också förväntansfull och sprallig. Lajvet gick bra och jag tyckte att det var jätteroligt. Jag lyckades genomföra min intrig och jag var helt salig och som i ett rus efteråt. Jag visste genast att detta var något som jag ville fortsätta med.

Av Erica - 17 maj 2009 23:40

Har uppdaterat menyn på Kolgas restaurang. Träffade några vänner idag som upplyste mig om några rätter som fallit i glömska. Tyvärr så minns jag nu bara två av dem, men bättre det än inget.

Av Erica - 16 maj 2009 10:47

Jag lärde mig nålbinda i november 2007. Sedan dess har det blivit en hel del nålbindning för min del. Det första jag någonsin nålband var en vit garnkorv, som främst skulle tjäna som övning. Jag tyckte doch att nålbindning var trevligt och jag förstod hur det skulle göras. Därför bestämde jag mig för att efter korven sätta igång med ett projekt som förhoppningsvis skulle utmynna i en nålbunden mössa. Så blev också fallet. Mössan är dock inte helt bra. Den täcker inte mina öron och dessutom har den en liten underlig topp som inte det var meningen skulle finnas där. En av mina tidigare korridorskamrater tyckte att den liknade en kondom... :S


Jag var dockk mäkta stolt då den väl var klar


Det var mycket jobb och slit och tandagnissel innan mössan var klar, men då den väl var det så var jag mäkta stolt, trots en del små defekter och underligheter.




Av Erica - 15 maj 2009 09:43

Eftersom menyn för Kolgas restaurang inte längre finns på Gaiaprojektets forum (Fundering nr 1: Har Anubis något med saken att göra?) så tänkte jag försöka återskapa den här. Jag minns säkert inte alla underligheter som fanns med, men det mesta ska jag väl nog komma ihåg. (Fundering nr 2: Varför minns man alltid de flummiga, oviktiga sakerna bäst?) Det kommer säkert inkrypande några nya rätter också.


Välkomna till Kolgas restaurang!

Välkomna alla bevingade kräk och beskuggade vänner och ovänner. Har ni av någon anledning blivit av med skugga eller vingar så är det mer osäkert om ni kan få komma in (Tvivel är ju självklart alltid välkommen…). Här i mitt lilla hörn av världen så kan ni lita på  att ni får en trevlig och god måltid framställd exklusivt för väktares… ähum… speciella behov.


På vår meny står följande rätter:


Kolgas äppelpaj – syndigt god

Pazuzus hamsterpaj – fråga inte efter ingredienserna

Maras marshmallowspett – fundering nr 3: Är Mara som hon är eftersom hon jämt är sockerhög?

Bergelmirs bulgurmir – för alla vet ju att mat som låter som ens namn måste vara ens specialitet…

Thaleias bullar – himmelskt goda

Väktarté – alla väktare (utom Sekhmet för han är tråkig) gillar té

Bergelmirs isglass – isens herre älskar… glass

Nesas sista måltid – chips och läsk, någon?

Aegis Pimpim – alla väktare har väl sina svagheter

Sekhmets nattvard – för de kräsmagade

Anubis vatten – garanterat rent

Gaius lyckokakor – för att jag inte kunde låta bli

Ziz frörätt – har man sett honom knapra i sig frön så förstår man

Hotbird – inga kommentarer

Maras pannkakor – ät den, var glad för att du fick en och håll mun...

Ziz kryddiga kycklingvingar – stora fåglar äter mindre fåglar

Jinx' glass med glasskärvor – så går det när man fikar med oturen

Jinx chokladbollar – fundering nr 4: Vågar man äta dem?

Ziz Dumle – en liten fågel viskade i mitt öra att en annan liten fågel har en viss svaghet för denna sötsak

Av Erica - 14 maj 2009 12:19

Då jag ser tillbaka på det lajvår som nu har gått, från och med förra sommaren fram till nu så inser jag att jag har varit med om en hel del. Jag räknar efter och tror knappt att det är sant. Då jag räknar igen så konstaterar jag dock att jag räknade rätt redan första gången. Under senaste 12 månaderna har jag deltagit i 13 lajv! Av dessa pågick ett i en månad och två av de andra har jag själv varit med och arrangerat. Det är ett överlägset personligt rekord med tanke på att det är mer än en tredjedel av alla lajv som jag varit med på under hela min sex-åriga lajvkarriär.


Lajven jag deltagit i under senaste året är (i kronologisk ordning):


I Vargarnas Skugga IV – Spillror i Havet 

Datum: 24–27.7.2008

Plats: Ön Snäröiran i Hankmo skärgård, Korsholm, Finland

Ett medeltidsinspirerat low-fantasy lajv med fokus på kulturkrockar.

Tre folkslag sammanstrålade mot sin vilja på en ö. Ingen av grupperna var önskad av omvärlden, men annars hade de inte mycket gemensamt. Den ena grupperingen var ett naturfolk som en längre tid bott på ön, de andra grupperna hade just spolats iland. Dessa var kriminella flyktingar från fastlandet samt pirater från ett annat land. Det gnisslade i relationerna, men också mycket nytt lärdes.

Jag var med och arrade detta lajv och ur min synpunkt så blev det rätt lyckat, men det var rent ut sagt fruktansvärt att få all rekvisita, all mat och alla spelare uttransporterade till ön.

Jag spelade min kampanjroll, Limyl. Hon är en lugn och smart tjuv som verkar kunna överleva det mesta.

För info: http://www.eloria.fi/Lajv/IVS4/IVS4.htm

För bilder: http://www.eloria.fi/Galleri/galleri_IVS4.php


The Haunting

Datum: 15.08.2008

Plats: Korsholms sommarteater på Båskas, Korsholm, Finland

Skräcklajv med fokus på känslan och stämningen.

Fyra vänner var ute på en biltur och råkade komma till ett gammalt övergivet hus. På grund av ett underligt ljus gick de in och upptäckte snart att de inte kunde komma ut igen.

Lajvet var välgjort och mycket nervpirrande. Alla specialeffekter och mystiska ljud skapade en underbart läskig stämning.

Jag spelade den coola Jennie Wester.

För info: http://www.eloria.fi/Lajv/Haunting/Haunting.php

För bilder: http://www.eloria.fi/Galleri/galleri_haunting.php


Skyfall September

Datum: 31.08–28.09.2008

Plats: Umeå, Sverige

Nutidslajv med mycket religiös och övernaturlig prägel.

Änglar och demoner rör sig bland människorna utan dessas vetskap. De strider och gnabbas med varandra och påverkar människor med sina krafter. Under september dök ett hot mot både änglar och demoner upp och tillsammans fick de ta ställning till vad de skulle göra med detta hot.

Ett mycket trevligt och unikt lajv, med underbara roller och rollgestaltningar. Intressant och spännande med den frihet som man hade att själv styra sin rolls agenda.

Min roll var Kolga, Svekets demon, en listig och beräknande varelse. Hon är ond men ser ändå det positiva med en balans mellan godhet och ondska.

För info : http://gaia.forum24.se

För bilder: Fotoalbumet på http://www.lajvnorr.se


Kompassen 65°N 13°V

Datum: 13.09.2008

Plats: Utanför Sundsvall, Sverige

Piratlajv med många olika slags pirater.

På värdshuset kompassen hade pirater från alla värdens hörn samlats för rådslag. Där fanns slavhandlare och äkta pirater men även personer vars mål i livet va att få räknas som riktiga pirater.

Lajvet hade en god stämning och bra musik.

Jag spelade Monique, en fjollpirat med ambition att tillsammans med sina kamrater äntligen få räknas som äkta pirat.

För info: http://kompassenlajv.blogg.se


Den Pilska Draken

Datum: 04.10.2008

Plats: Scoutstuga på Uttervägen, Umeå, Sverige

Värdshuslajv i medeltidsinspirerad low fatasy miljö.

Alla de klassiska rollerna fanns på plats: Skökorna, krigarna, lagens väktare och allmänt slusk och slödder.

Trevligt stämningslajv med underligt omotiverade intriger.

Min roll var en av tre något malplacerade adelsdamer.

För info: Kalendern på http://www.lajvnorr.se

För bilder: Fotoalbumet på http://www.lajvnorr.se


0%

Datum: 25.10.2008

Plats: Sagateatern, Umeå; Sverige

Lugnt pre-apokalyptiskt nutids (nåja, ett år in i framtiden) lajv.

På ett resecenter i Nordmaling satt ett tjugotal människor och väntade på sina bussar och tåg. Det var julafton och snöstorm utomhus. Varken bussar eller tåg kunde ta sig fram. De småstressade resenärerna fick en orolig julafton då plötsligt en FN-soldat och en man från Smittskyddsinstitutet dök upp och började undersöka alla.

Ett speciellt lajv som var intressant och trevligt. Största delen av tiden var folk väldigt svenska i sitt sätt och man hade inte särskilt mycket med andra att göra, men det var en del av charmen.

Jag spelade präststuderande Sara Samuelsson, som av en slump träffade på några barndomskamrater med skiftande livsöden.

För info: http://procent.50webs.com

För bilder: Fotoalbumet på http://www.lajvnorr.se


Vampyrkrönikan. Del 1

Datum: 05–07.12.2008

Intrigtätt Vampyrlajv med många dolda hemligheter, förlagt i 50-talets Norrland.

Vampyrer från hela världen samlades för möte, vilket de brukade göra ungefär vart femtionde år. Väl på plats meddelades det att vampyrsamhällets ledare var död, vilket chockade många och gjorde vampyrerna tvugna att välja en ny ledare. Det kom även fram att det fanns något slags virus i omlopp, ett virus som gör människor till vampyrers viljelösa slavar. Dessutom visade det sig att flera vampyrjägare har lyckats ta sig till mötet...

Ett trevligt och intressant lajv, med många oväntade hemligheter som kom upp i ljuset. Lokalen var lite väl liten, men annars njöt jag till fullo.

Jag spelade hennes kejserliga höghet, Storfurstinnan Anastasia Nikolajevna Romanova av Ryssland. Då resten av familjen blev dödade hade hon och hennes bror lyckats fly. På många omvägar kom de att bli vampyrer.

För info: http://gaia.forum24.se

För bilder: Fotoalbumet på http://www.lajvnorr.se


Vargatider – del ?

Datum: 10.01.2009

Plats: Kvarterslokal på Löftets gränd, Umedalen, Umeå, Sverige

Ett gangsterlajv med familjemiddag.

Tio år hade gått sedan syskonen som ledde en maffiaorganisation i Umeå har träffats och nu träffades de igen för en familjemiddag i Umeå. Kvällen är tänkt att vara lugn, men ett par polisers uppdykande och försvinnande får händelserna att eskalera. Pistoler dras och familjemiddagen slutar i tragedi och tårar.

Det var ett litet, trevligt lajv. En fortsättning på en hel rad lajv inom samma lilla kampanj, skriven av vänner för vänner.

Min roll var en oäkta dotter till en av de tidigare maffialedarna. Hennes namn var Csilla och visste inget om maffiaverksamheten och blev något chockad av alla de vapen som drogs.

Varken info eller bilder finns uppe på internet.


Hybris – Kapitel V

Datum: 16–18.01.2009

Plats: Församlingsgården på Backen, Umeå, Sverige

Mutantlajv förlagt ett år in i framtiden.

Människorna har fått reda på att mutanter finns och mutantsamhället står splittrat inför detta faktum och införhur man bör behandla mänskligheten. Händelsefyllt och intrigtätt lajv med många intressanta och speciella roller.

Jag spelade en rullstolsbunden flicka vid namn Olivia. Hon hade mutantkraften att se om någon talade osanning. Hon förstod dock inte att hon var mutant och ingen annan verkade förstå det heller. Hon var väldigt speciell...

För info: http://anger.sverok.net/Hybris/

För bilder: Fotoalbumet på http://www.lajvnorr.se


Skyfallsvecka

Datum: 27.03–02.04.2009

Plats: Umeå, Sverige

En vecka av skyfallande.

En chans att avsluta, fortsätta och även påbörja intriger med sina roller i Skyfallskampanjen. Då demonerna utförde en ritual för att återfå sin ledare var det något som gick fruktansvärt fel och detta kommer att få konsekvenser för hela väktarsamhället långt in i framtiden.

Jag gillade Skyfallsveckan. Det var mycket skönt att få hålla ångan uppe i denna underbara kampanj.

Jag spelade återigen Kolga och har på så sätt spelat henne i över två månader i och med detta lajv. Kort kan man ju säga att denna vecka inte var Kolgas vecka...

För info: http://www.gaia.forum24.se


Sändebudet

Datum: 04–05.04.2009

Plats: Kvarterslokal på Kvartsvägen, Carlshem, Umeå, Sverige.

Ett lajv i det (o)sköna 80-talet med en oväntad vändning i halvlek.

Folk av de mest blandade slag var på skidsemester i Hemavan över påsk. På hotellet Fjällripan hände både det ena och det andra. En företagsledning, lata hotellanställda och ett par kommunister och ett nattligt besök av en ängel gjorde sitt i den neonfärgade skaran.

Jag var med och arrangerade detta lajv och vet att det inte gick särskilt bra. Lajvet hade goda potential, men de val vi arrangörer gjorde förde lajvet i lite fel riktning, men skam den som ger sig.

Jag spelade hotellets allt-i-allo, Ebba. Hon var en snäll och flitig tös, till skillnad från resten av hotellets anställda...

För info: http://sandebudet.egetforum.se

För bilder: Kommer att komma på Fotoalbumet på http://www.lajvnorr.se


Ad Infinitum - Ett blodigt val

Datum: 01.05.2009

Plats: Kverterslokal på Kvartsvägen, Carlshem, Umeå, Sverige.

Vampyrlajv förlagt nästan ett år in i framtiden.

Sverige var i kaos efter det att vampyrernas existens hade blivit förrådd och varulvar dykt upp som från ingenstans. Mitt i detta kaos ryktades det om jobb och pengar och de mest olika personer samlades i Karlskrona till en natt fylld av intriger, blod och avslöjanden. Ett intressant och välskrivet lajv.

Min roll var en egoistisk och beräknande medlem ur den extrema vampyrgrupperingen Phobos. Hennes namn var Maria af Nordanskog och det är osäkert om hon överlevde ens en timme efter det att jag lämnade henne då lajvet slutade.

Info: http://www.freewebs.com/ettblodigtval

Bilder: Kommer att komma på Fotoalbumet på http://www.lajvnorr.se


Den Skeva Plankan

Datum: 02.05.2009

Plats: Kvarterslokal på Stipendiegränd, Ålidhem, Umeå, Sverige.

Piratlajv med underbar stämning.

Pirater och öbor hade samlats på krogen Den Skeva Plankan för att få sig något till livs, både mat, dryck, rykten och osannolika historier.

Ett mycket trevligt lajv med underbart peppade arrangörer och en fint utsmyckad lokal.

Jag spelade Kapten Lisette, en fransk gentlemannapirat med mycket humör och lite för god aptit på vin.

Info: http://denskevaplankan.blogg.se

Bilder: Kommer att komma på Fotoalbumet på http://www.lajvnorr.se


Av Erica - 13 maj 2009 14:06

Levande rollspel eller lajv som det brukar kallas på svenska (från engelskans live, taget ur Live Action Roleplay) är en mycket mångsidig hobby. Lajv kan vara så otroligt mycket och olika lajvare kan vara ute efter helt olika saker i sitt lajvande. Jag tänker försöka ge min definition av lajv, men förväntar mig inte att alla lajvare ska känna igen sig.


Sååå… Var ska jag börja? Att beskriva lajv för någon som inte är insatt i ämnet känns ibland som att försöka beskriva en färg för en blind. Man prickar aldrig helt rätt och den blinde kommer aldrig att till fullo förstå begreppet färg.


Mycket enkelt kan man beskriva lajv som improviserad teater, ögonblicksteater, utan manus eller publik. Samtidigt kan lajv beskrivas som en friare form av rollspel än t.ex bordsrollspel. Inga tärningar påverkar rollens handlande och ingen spelledare styr spelet. Dock är man bunden till den fysiska världen och till sin egen kropp. Man förväntas ha kläder och rekvisita som passar till rollen och agera den i både tal och handling.


De flesta lajv har en relativt fast ram bestående av en viss tid och ett visst rum, en viss historia och en viss uppsättning roller. Spelarna befolkar genom sina roller den värld där lajvet utspelar sig. Tillsammans skapar de en berättelse och en stämning utifrån sina egna individuella förutsättningar. Dessa förutsättningar regleras av rollens historia, personlighet, åsikter och agenda. Grundförutsättningarna för lajvet ges av arrangörerna. De bestämmer var lajvet ska utspela, när det ska utspela sig och ofta också varför det utspelar sig (alla roller är samlade pga en marknad, ett möte, en festival osv.). De ger även intriger till spelarna som i de flesta lajv jag deltagit i har skrivit sina egna roller. Intrigerna är rollernas nuvarande agenda, deras mål, relationer och syften. Genom att utföra och spela på sina intriger kan man som spelare få andra att agera, saker att hända och stämningen att växla.


Jag ser på lajv som ett socialt spel, där alla spelare med sina roller utgör en pjäs och en pusselbit. Tillsammans kan man sätta ihop ett spännande pussel som ingen på förhand vet om hur det ska se ut. Genom lajv kan man utforska sig själv och lära känna sig själv bättre. Jag tror också att man kan lära sig förstå andra bättre genom att agera och tänka som en annan person. Genom att variera sina roller och engagera sig ordentligt inför lajven man deltar i så kan man även lära sig mycket mer. Hantverke, friluftsliv, historia och språk är några av de stora ämnen som man kan utforska genom sitt lajvande. 


Trots sin stora komplexitet och mångfald så är lajv för de allra flesta ett fritidsintresse och man ska ha kul då man utövar det. Det som sker i lajvet är inte på riktigt och ska inte få några konsekvenser utanför spelet. Detta hoppas jag att alla lajvare kan hålla med mig om även om vi inte är överens om något av det övriga som jag skrivit.  

Av Erica - 11 maj 2009 11:44

Med ett väldigt aktivt lajvår bakom mig och många inplanerade lajv framför mig så skapar jag nu en blogg för mitt lajvande och mina tankar kring denna underbara hobby. Min främsta tanke med bloggen är att skriva ner tankar, funderingar och idéer för min egen del, men om någon annan kan ha nytta eller nöje av den så är även det trevligt.


De texter jag tänker lägga upp här ska kunna delas in i fyra övergripande kategorier:

1. Nutid. Vad händer i lajvväg för mig just nu? Vilka lajv har jag nyligen deltagit i, vilka tänker jag delta i och hur förbereder jag mig?

2. Hantverke. Precis som många andra lajvare i min närhet så är jag galen i att hantverka. Genom att skriva om det på min blogg så får jag någon slags ordning i röran av halvfärdiga projekt och snörstumpar. 

3. Lajvteori. Kanske ett dåligt ordval, men mina tankar om olika lajvteorier, sätt att skriva roller och syn på de olika lägren (boffertomtar, myslajvare, elitistlajvare osv.)

4. Ur minnet. Berättelser, dagböcker och liknande från tidigare lajv eller lajvrelaterade verksamheter som jag deltagit i.


Jag tänker börja det hela med en liten text som faller in under den sistnämnda kategorin. Jag lägger upp ett litet urdrag ur "Kolgas dagbok" från lajvet "Skyfall Mars". Jag lägger in den under rätt datum. En bättre beskrivning av lajvet ur ett off-perspektiv kommer att komma i ett senare inlägg.   

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards